Olles resa började med att han fick svårt att andas

"Jag har fått tillbaka livskvaliteten och en stor börda har släppt. Det är så här bra och smidig sjukvård ska fungera. Utan väntetider eller problem." (Olle, 49 år, förpackningsdesigner)

Olle fick ett tryck över bröstet under cyklingen

Olle är van att vara aktiv och kunna spela ishockey och cykla dagligen. I juni 2016 hade han anmält sig till ett lopp och åkt ut till landsstället i Öregrund för att träna. I vanliga fall brukar Olle kunna cykla 10 mil utan problem, men plötsligt sa kroppen nej, efter bara en kilometer.

Olle fick ett tryck över bröstet som fortsatte upp i halsen och gjorde att han inte kunde andas. Han åkte hem till sommarhuset och la sig att vila. På natten kunde han inte sova utan googlade för att ta reda på vad som kunde vara problemet.

Husläkaren skrev remiss för utredning - men väntetiden var lång

Dagen efter åkte Olle och hans fru tillbaka in till stan och Olle tog kontakt med sin husläkare. Hos husläkaren lyssnade man på Olles lungor och tog ett EKG. Husläkaren skrev sedan en remiss till en fysiologisk klinik för arbetsprov. När Olle kontaktade dem fick han veta att de inte kunde kalla honom förrän i september.

Olle hittade Stockholm Heart Center - med korta väntetider

Olle blev orolig och undrade om det verkligen skulle behöva ta så lång tid. Nätterna som följde var sömnlösa. Olle googlade igen och hittade då adressen till Stockholm Heart Center. På Stockholm Heart Centers webbplats fann Olle den informationen han behövde.

Han ringde på onsdagen och fick tid redan på fredagen, eftersom han hade en remiss från sin husläkare. Efter undersökningen fick Olle beskedet att han hade tecken till förträngningar på kranskärlen och en remiss skickades till sjukhus för uppföljning. Redan på måndagen sattes Olle på medicinering. 

Det var otroligt skönt att få en förklaring till varför jag mådde så dåligt

Efter behandlingen kan Olle cykla och spela hockey igen

I mitten av augusti fick Olle komma in till sjukhuset för en kranskärlsröntgen och man vidgade vänster kranskärl. Olle fick senare komma in en gång till för ytterligare en kärlvidgning – då lyckades tyvärr inte operationen men i början av oktober gjordes ett nytt försök och man lyckades vidga även hans högra kranskärl. 

När kranskärlsröntgen var gjord remitterade sjukhuset Olle till Stockholm Heart Center för ett uppföljande läkarbesök, men framöver räcker det med han går till sin husläkare för kontroller.

– Äntligen kan jag gå tillbaka till mitt vanliga liv och träna ishockey och cykla igen. Jag har fått tillbaka livskvaliteten och en stor börda har släppt. Nu behöver varken jag eller min familj vara oroliga längre. Jag kan ta i tills benen, inte hjärtat, säger stopp. Jag känner mig friskare än någonsin! Det är så här bra och smidig sjukvård ska fungera. Utan väntetider eller problem. 

Uppdaterad 4 augusti, 2017