I en ny studie har europeiska ekonomer simulerat ett stopp för den globala livsmedelshandeln. Enligt resultaten skulle ett enda land, som utmärker sig genom sin självförsörjning, utan problem överleva ett stopp för livsmedelshandeln.
Ett enda land som är verkligt självförsörjande
Globaliseringen innebär fri rörlighet för varor, kapital, tjänster, information men också människor. Globaliseringen av handeln har nästan alltid gällt livsmedel, och idag är dessa oumbärliga för många länder. Om allt detta plötsligt upphörde, vilka länder skulle då kunna säkerställa sin överlevnad enbart genom sin egen produktion? Denna fråga står i centrum för en studie som genomförts av universiteten i Göttingen (Tyskland) och Edinburgh (Skottland) och som publicerades i tidskriften Nature Food den 16 maj 2025.
I sin studie har författarna utvärderat självförsörjningen i 186 länder när det gäller de sju viktigaste livsmedelsgrupperna: grönsaker, frukt, spannmål, kött, fisk, mejeriprodukter och stärkelseprodukter. Enligt resultaten skulle den överväldigande majoriteten av länderna hamna i svårigheter om den globala livsmedelshandeln upphörde. I själva verket är det bara ett land som uppfyller alla villkor för att klara sig: Guyana.

Som en påminnelse är Guyana – tidigare Brittiska Guyana – ett litet land i Sydamerika med en befolkning på mindre än en miljon invånare. Guyana är det minst tätbefolkade landet i världen – endast 4 invånare/km² – och säkerställer en tillräcklig livsmedelsproduktion för sin egen befolkning inom de sju huvudsakliga livsmedelsgrupperna.
Vissa länder uppfyller inga kriterier
Efter Guyana är det bara två länder som utmärker sig genom att tillgodose sex av de sju livsmedelsgrupperna: Kina och Vietnam, två mycket jordbruksintensiva länder. Studien visar dessutom att ungefär ett av sju länder kan tillgodose sin befolknings behov för fem livsmedelsgrupper. Hur ser det ut för? Vårt land kryssar för fyra av sju rutor, vilket innebär att situationen skulle bli komplicerad, men inte katastrofal, om handeln upphörde.
I andra delar av världen är många länder mycket sämre ställda. En tredjedel av de undersökta länderna är självförsörjande på endast två livsmedelsgrupper. Ännu värre är att vissa länder inte uppfyller något, till exempel Förenade Arabemiraten, Irak, Qatar och Jemen.
Slutligen är det viktigt att påpeka att tanken på ett totalt stopp för den globala handeln inte är helt fiktiv. För några år sedan ledde covid-19-krisen och åtgärderna för att begränsa pandemin till den största och snabbaste nedgången i internationella flöden i modern historia.





