Kan man tillsätta honung i varm te? Forskare har skingrat tvivlen

honung

I åratal har man upprepat att man inte får tillsätta honung i varm te, eftersom temperaturer över 40–42 °C påstås förstöra dess näringsvärde. Men vetenskapliga studier från Polen och utlandet visar att honung behåller sina egenskaper vid höga temperaturer och i vissa fall kan verka ännu intensivare. 

Under de senaste veckorna har det på TikTok förts en diskussion om huruvida honung kan tillsättas i varm te – upptagen från skaparna har fått hundratusentals visningar! Men populära förespråkare för biodling har påpekat skillnaden mellan myten på internet och fakta. Det var just denna internetdebatt som startade en bredare diskussion om vad vetenskapen säger. Och de senaste studierna är entydiga: honung i varma drycker förlorar inte sina egenskaper!

Honung fungerar även vid 80–90 °C. Den förlorar inte sina egenskaper vid höga temperaturer.

En av de mest detaljerade undersökningarna av denna fråga är ett arbete av ett team från Pommerska medicinska universitetet i Szczecin, bestående av Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk, Katarzyna Woźniak, Edyta Stępień och Izabela Gutowska.

Forskarna undersökte hur temperaturen påverkar egenskaperna hos olika typer av honung: bovete-, akacia- och rapshonung. Honungslösningarna bereddes i vatten med en temperatur på 25, 70, 80 och 90 grader Celsius, varefter deras antioxidativa potential, dvs. förmåga att neutralisera fria radikaler, mättes.

Forskarna undersökte hur temperaturen påverkar egenskaperna hos olika typer av honung

– Resultaten av undersökningen var överraskande även för författarna själva. Den högsta antioxidativa aktiviteten uppvisades av lösningar som beretts vid 80 och 90 grader. Detta gällde alla analyserade honungssorter, men var särskilt tydligt i fallet med bönhonung, säger Przemysław Rujna, generalsekreterare för Polska honungskammaren.

Hög temperatur förstör inte honungens egenskaper, utan kan till och med förstärka dem. I publikationen kan vi läsa: ”För de undersökta honungarna är det lämpligt att bereda lösningar vid en temperatur på 80–90 °C för att öka deras antioxidativa potential”.

Italienarna bekräftar – honung kan tillsättas i varm te!

Liknande slutsatser drogs i en studie som genomfördes vid universitetet i Pavia. Teamet bestående av Tosi, Ciappini, Re och Lucisano analyserade hur honung beter sig vid extrema temperaturer från 80 till till och med 140 grader Celsius. Forskarna undersökte HMF-nivån (5-hydroximetylfurfural – ett mått på färskhet och kvalitet), enzymaktivitet, vattenhalt samt förekomst av jäst och mögel.

Det visade sig att kortvarig uppvärmning av honung, även vid temperaturer som långt överstiger de som förekommer i köket, inte orsakar någon drastisk kvalitetsförlust. Dessutom hämmade en temperatur på cirka 80 grader helt utvecklingen av mikroorganismer, utan att samtidigt påverka viktiga kemiska parametrar.

Honung förstärker effekten av varm te

Effekten av honung i varma drycker bekräftas också av oberoende studier som publicerats i renommerade vetenskapliga tidskrifter. I artikeln ”Effects of Honey Addition on Antioxidative Properties of Different Herbal Teas” visades att tillsats av honung i varm te ökar halten av fenolföreningar och flavonoider, dvs. naturliga antioxidanter, med upp till flera tiotals procent. Forskarna noterade ett tydligt samband: ju högre temperaturen på drycken är, desto större är antioxidantpotentialen efter tillsats av honung.

– Samma slutsats dras i modern vetenskaplig litteratur. I en översikt publicerad i tidskriften Antioxidants betonas att honung är exceptionellt rik på bioaktiva föreningar och att kortvarig kontakt med hög temperatur inte eliminerar dess aktivitet. Polyfenoler, flavonoider och många enzymer behåller sin verkan även när vi tillsätter honung i nybryggt te eller varmt vatten med citron, betonar Przemysław Rujna från PIM.

– Honung förlorar inte sitt värde bara för att vattnet är varmt. Det finns ingen studie som bekräftar en så dramatisk effekt. Det är en myt som lever sitt eget liv – tillägger han.

Den mest populära myten om honung motbevisad

Mot bakgrund av tillgängliga vetenskapliga studier är slutsatsen klar: honung kan utan problem tillsättas i varma drycker. Kortvarig kontakt med hög temperatur förstör inte dess hälsosamma egenskaper, och i vissa fall kan den till och med förstärka dem. Myten om 42 grader kan därför lugnt läggas på hyllan. För älskare av te med honung är detta goda nyheter, inte bara för att man inte behöver vänta på att drycken ska svalna, utan också för att man kan njuta av den fulla smaken och egenskaperna utan onödiga bekymmer.

Rulla till toppen