Fisk som jag inte köper till jul. Inte särskilt god och giftig

Fisk

Bland de tolv julrätterna på julaftonsbordet får fisk inte saknas. Ibland får jag intrycket att vi vill ”kompensera” för att vi äter mindre fisk under året. På min familjs julbord har karp varit den obestridda kungen i åratal, men det finns också sill under en täcke av potatis och majonnäs, samt fisk på grekiskt vis (oftast pollock). Vi har också en lista över ”förbjudna arter”, dvs. fisk som vi inte köper till julbordet. Här är en lista som är värd att skriva ner och ha med sig när man handlar inför julen (och inte bara då).

Några ord om fiskens egenskaper

Fisk, både söt- och saltvattensfisk, är en mycket värdefull del av vår kost. Den innehåller lättsmält protein, omättade fettsyror samt en rad vitaminer och mineraler som vi behöver för att fungera varje dag.

I fiskar finns vitamin A, vitamin D, B-vitaminer, jod, selen, magnesium, kalcium och fluor. De flesta av Medonets läsare vet säkert att experter rekommenderar att man äter fisk och skaldjur minst två gånger i veckan. Fisk är en av grundpelarna i medelhavsdieten och DASH-dieten – de hälsosammaste kostvanorna i världen.

Det är dock värt att komma ihåg att alla fiskar inte är lika bra. Vissa av dem är inte det bästa valet om vi vill äta hälsosamt. Det gäller arter som på grund av sin livsmiljö eller uppfödningsmetod utsätts för toxiner och andra skadliga ämnen.

Fisk är en av grundpelarna i medelhavsdieten

Dessa ackumuleras i fiskköttet som vi sedan äter. Och även om fiskkött som är godkänt för försäljning uppfyller normerna för skadliga ämnen, är det värt att välja fisk som innehåller betydligt mindre toxiner än andra.

Fisk som jag inte köper till jul (eller andra högtider)

Listan över fisk som är förbjuden i mitt hem är inte kort, men det är värt att ta del av den. Bakom varje ”förbud” finns ett konkret argument. I min kylskåp hittar du definitivt inte panga. Det är en billig fisk, och eftersom den har en mild smak (den smakar inte fisk) väljs den gärna av personer som inte gillar fisk. Det är dock ett misstag. Jämfört med andra fiskarter har panga ett svagt näringsinnehåll – den innehåller mindre omättade fettsyror, vitaminer och mineraler. Det är dock värt att betona att panga som säljs på den europeiska marknaden,  uppfyller normerna för toxinhalten.

Näst på listan kommer tilapia. Det är en sötvattensfisk med mild smak. Dess fördelar är det låga priset och den höga tillgängligheten. Tyvärr är det där dess fördelar slutar. Denna fiskart är inte det bästa valet på grund av den potentiellt höga blyföroreningen. Du kan läsa mer om tilapia i denna artikel: Denna fisk, som är så omtyckt, är ännu sämre än panga. Det är bättre att avstå

Det är också värt att lägga till fiskar som enligt data från Nationella institutet för folkhälsa PZH innehåller mest skadliga ämnen. Bland dem finns arter som:

  • importerad havskatt,
  • amerikansk ål,
  • atlantisk gädda,
  • haj,
  • atlantisk blåfenad tonfisk,
  • odlad lax,
  • gädda.

Vissa av dem är ganska exotiska, men å andra sidan vill vi ibland ”slå på stort” under helgerna och välja mindre självklara rätter. Det är dock viktigt att vara försiktig.

På listan finns också tonfisk och lax. Två fiskar som vi tror är hälsosamma. Och de kan faktiskt vara hälsosamma om de kommer från rätt källor. Odladd lax, som inte utan anledning kallas havets kyckling, är inte det bästa valet för julbordet. Innan vi väljer en filé av denna fisk är det därför värt att kolla vad som står på etiketten.

Atlantlax är nästan alltid odlad lax, liksom ”norsk” eller ”jurassisk” lax. ”Stillahavslax” eller ”alasklax” betyder vanligtvis vild lax.

Rulla till toppen