Myt eller verklighet: förebygger C-vitamin verkligen förkylning?

Produkter som innehåller C-vitamin

Svaret kan vara en besvikelse: det finns ingen anledning att proppa i sig apelsiner eller C-vitamintillskott när förkylningssäsongen närmar sig. Studier visar att de som konsumerar C-vitamin är lika benägna att drabbas av förkylning som andra.

C-vitamin har många hälsofördelar – det är en kraftfull antioxidant, hjälper till att absorbera järn och bidrar till produktionen av kollagen.

Men tanken att det förhindrar förkylningar är en myt.

”Tanken att höga doser av C-vitamin – eller att dricka mycket apelsinjuice – kan förhindra förkylningar eller bota dem snabbare är en myt”, avslöjade Daniel M. Davis, ansvarig för livsvetenskap vid Imperial College i London, för The Guardian.

Enligt Davis är det snarare vitamin D som man bör ta för att skydda sig mot sjukdomar, eftersom dess betydelse för immunförsvaret är bättre dokumenterad.

På vintern, när solljuset är mindre, rekommenderas det att ta vitamin D i form av kosttillskott.

En felaktig uppfattning sedan mer än 50 år

Detta är Linus Pauling, en av 1900-talets mest inflytelserika kemister och tvåfaldig Nobelpristagare.

Den populära uppfattningen att C-vitamin bekämpar förkylning går tillbaka mer än ett halvt sekel, till stor del på grund av Linus Paulings inflytande, rapporterar The Guardian.

Linus Pauling, en av 1900-talets mest inflytelserika kemister och tvåfaldig Nobelpristagare, bidrog i hög grad till att göra vitaminer kända. Hans bok ”Vitamin C and the Common Cold”, som publicerades 1970, blev en stor succé.

Problemet är att författaren överskattade vitamin C:s fördelar. I själva verket visar forskning att det inte förebygger förkylning, och även om tillskott kan minska symtomens varaktighet något – med cirka 8 % hos vuxna – är effekten begränsad, enligt den brittiska tidningen.

Rulla till toppen