De har upptäckt ”eviga kemikalier” i livsmedel. Högsta koncentrationer i två produkter.

Farliga kemikalier har hittats i dessa livsmedel sprodukter.

Den senaste rapporten från PAN Europe visade förekomst av trifluorättiksyra (TFA) – en nedbrytningsprodukt av PFAS-pesticider – i hela 81,5 % av de testade spannmålsprodukterna. De högsta halterna konstaterades i frukostflingor och bröd. Enligt portalen är detta den första så omfattande EU-undersökningen som visar den verkliga omfattningen av problemet med ”eviga kemikalier” i livsmedel.

  • PAN Europe fann TFA i 53 av 65 testade produkter som köpts i 16 EU-länder.
  • De högsta halterna hittades i irländska flingor – 100 gånger högre än i kranvatten.
  • Hittades TFA endast i spelttoastbröd, i relativt låga halter.
  • Vete produkter visade sig vara mest förorenade.
  • Detta är den första EU-undersökningen, trots att regeringarna fortfarande inte övervakar TFA i livsmedel.

”Eviga kemikalier” i livsmedel. Vad visade rapporten från PAN Europe?

Kött från vildsvin eller vildsvin kan vara farligt.

Rapporten, som publicerats av Pesticide Action Network Europe (PAN), belyser omfattningen av föroreningen av europeisk mat med trifluorättiksyra (TFA). Ämnet bildas vid nedbrytningen av PFAS-haltiga bekämpningsmedel – ”eviga kemikalier” som inte bryts ned och ackumuleras i miljön.

I åratal har PFAS hamnat i mark och vatten via bekämpningsmedel, och i livsmedel via bland annat förpackningar, industriella medel eller rester i produktionssystem. Enligt portalen har TFA blivit en av de mest lovande indikatorerna på överdriven användning av växtskyddsmedel i industriell skala i EU.

Forskarna analyserade 65 spannmålsprodukter: bröd, flingor, pasta och kakor som köpts i 16 EU-länder. Resultaten är entydiga:

  • TFA påträffades i 53 prover, dvs. i 81,5 % av de testade produkterna.
  • De mest utsatta produkterna var vete produkter – bröd, baguetter, bullar och spaghetti.

Detta är det första EU-forskningsprojektet som analyserar TFA i livsmedel så ingående. Tidigare analyser har främst gällt dricksvatten och europeiska viner.

Var noterades de högsta koncentrationerna?

De mest oroande TFA-nivåerna konstaterades i:

  • irländska frukostflingor – hela 100 gånger högre koncentration än i kranvatten,
  • fullkornsbröd från Belgien och Tyskland,
  • klassisk fransk baguette.

Ämnet har också hittats i produkter som:

  • spaghetti,
  • vetebullar,
  • pepparkakor.

Hur ligger till? Två produkter, två olika resultat

Undersökningen omfattade även två produkter från:

  • sękacz – utan påvisbar TFA,
  • spelttoastbröd – förekomst av TFA, men på en låg nivå, en av de lägsta i hela sammanställningen.

I praktiken innebär detta att inte tillhör gruppen av länder med högst risk för TFA-föroreningar, men problemet är inte marginellt.

PAN påpekar en viktig systemisk brist: ingen EU-regering övervakar TFA i livsmedel löpande. Det finns heller inga obligatoriska normer för denna substans.

Experter förklarar detta med att TFA inte är formellt klassificerat som ett toxikologiskt hot – trots att dess källor härrör från PFAS, som forskare entydigt pekar ut som beständiga och ackumulerande i människokroppen.

Som portalen betonar kan denna lucka i regelverket kvarstå i flera år, eftersom EU först nu håller på att utarbeta ett rättsligt ramverk för begränsningar av PFAS inom jordbruks- och livsmedelssektorn.

Vete produkter särskilt utsatta

Enligt rapportens författare är det just vete som ackumulerar mest TFA-rester. Det finns flera orsaker till detta:

  • intensiv användning av bekämpningsmedel på veteodlingar,
  • hög permeabilitet i jorden i odlingsregionerna,
  • ett större antal tekniska processer där PFAS-rester kan uppstå (t.ex. förpackningar, produktionsband, antiklistermedel).

Experterna är entydiga: TFA, liksom andra PFAS-nedbrytningsprodukter, bör övervakas på EU-nivå. Utan detta kommer det att vara svårt att fastställa:

  • konsumenternas faktiska exponeringsnivåer,
  • föroreningsutvecklingen i enskilda livsmedelsgrupper,
  • effektiviteten av åtgärder för att begränsa användningen av PFAS inom jordbruket och livsmedelsindustrin.
Rulla till toppen